Proiect de lege: Nomazii digitali vor putea solicita viza de lunga sedere in Romania

Editor’s Note: This Legal Alert addresses Romanian law issues and was prepared in Romanian for the national general public. If you require an English translation of the Legal Alert please contact office@fidasmart.com.

La Senatul Romaniei a fost inregistrat un proiect de lege (“Proiectul”) pentru modificarea si completarea OUG nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania (“OUG 194/2002”).

Principalele modificari propuse:

1. Se introduce conceptul de “nomad digital”, definit ca “strainul care este angajat cu un contract de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei sau care desfasoara activitati economice printr-o companie inregistrata de acesta in afara Romaniei si poate desfasura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei de la distanta, prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor”.

2. Vor putea solicita viza de lunga sedere pentru alte scopuri nomazii digitali aflati in Romania cu scopul de a locui si/sau calatori in timp ce continua sa isi obtina venituri din prestarea contractului de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei sau din activitatile economice printr-o companie inregistrata de acesta in afara Romaniei, daca fac dovada ca indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:

a)            dispun de mijloace de intretinere in cuantum cel putin egal cu castigul salarial mediu brut lunar din Romania pentru ultimele 6 luni inainte de momentul cererii vizei, precum si pentru intreaga perioada inscrisa in viza;

b)            pot desfasura activitatile din care obtin venituri de la distanta prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

3. Pentru a beneficia de viza de lunga sedere pentru alte scopuri, nomazii digitali trebuie, pe langa celelalte conditii, sa prezinte:

a)            dovada incheierii unui contract de munca in cadrul unei companii inregistrate in afara Romaniei; sau

b)            dovada inregistrarii unei companii in afara Romaniei de catre acesta, precum si dovada ca aceasta companie este inregistrata de cel putin un an la momentul solicitarii vizei.

4. In permisul de sedere eliberat acestei categorii de solicitanti se va inscrie mentiunea “nomad digital”.

Vom reveni cu informatii in masura in care proiectul de lege este adoptat de Parlament si promulgat de Presedintele Romaniei.