Modificarea Codului Muncii pentru combaterea “muncii la gri”

Editor’s Note: This Legal Alert addresses Romanian law issues and was prepared in Romanian for the national general public. If you require an English translation of the Legal Alert please contact office@fidasmart.com.

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii (“OUG 117/2021“), prin care se urmareste reglementarea conceptului de “munca la gri” in sensul definirii acesteia ca notiune juridica de “munca subdeclarata” si  sanctionarea practicarii acestui fenomen.

Principalele modificari introduse de OUG 117/2021:

1. Primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca (CIM) cu timp partial reprezinta munca nedeclarata;

2. Munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale;

3. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

4. Sanctiuni: