Tranzacția anului în Pharma

De către Andrei Cristea

Selena Stan este ultimul new-entry în rândul avocaților importanți de M&A din România. Nu vine de nicăieri, ci dintr-o firmă multinațională de avocatură, pe care a părăsit-o însă acum câțiva ani pentru a-și deschide propriul boutique specializat în M&A, intitulat inteligent…FIDASmart.

Selena Stan, alături de partenerul ei Florin Dobre, nu sunt la primul M&A important, dar acum se pare că au dat lovitura, jucând un rol însemnat în vânzarea gigantului A&D Pharma, ceea ce probabil va deveni flagship-ul tranzacțiilor pe această nișă de business în 2018.

Dacă va fi sau nu tranzacția anului în Pharma sau nu numai, ne vor spune următoarele 8 luni. Cert este că Selena Stan și FIDASmart au semnat astăzi un closing care pune România pe harta deal-urilor importante în regiune. Odată uscată cerneala pe avizul Consiliului Concurentei, FIDASmart se anunță un concurent serios la titlul de “Firma de Avocatură a anului pe M&A”. 

Tranzacţia A&D Pharma reprezintă cea mai mare tranzacţie în piaţa farma din ultimii ani. Cum simte un avocat de business implicarea pe o tranzacție de sute de milioane?

Selena Stan:

Pentru cei care o practică din pasiune, avocaturde M&A poate fi fascinantă la orice nivel – de la câteva milioane la câteva sute de milioane. Bineînţeles, o tranzacţie de asemenea magnitudine presupune un nivel foarte ridicat de cunoştinţe în domeniu şi o implicare deosebită. 

Ca experienţă, o astfel de tranzacţie care implică un grup mare de firme, active pe o piaţă reglementată strict, cu activităţi variate, ridică provocări complexe şi necesită o înţelegere foarte bună atât a elementelor juridice per se, cât şi a conexiunilor dintre acestea şi a aspectelor financiare ale tranzacţiei.

Cum aţi descrie tranzacţia şi rolul FIDASmart în cadrul acesteia?

Selena Stan:

Dinamica tranzacţiei a fost una foarte bună, părţile fiind motivate şi depunând eforturi pentru atingerea unui obiectiv comun: ajungerea la o înţelegere şi finalizarea cu succes a tranzacţiei. Atât avocaţii, cât şi consultanţii financiari implicaţi pe proiect au colaborat constructiv şi cu mult profesionalism.

Personal, am lucrat îndeaproape cu grupul şi cu acţionarii A&D Pharma de mai bine de 5 ani, ceea a reprezentat un factor important pentru înţelegerea şi implicarea activă în momentele cheie ale tranzacţiei. Echipa FIDASmart s-a dedicat activ proiectului încă de la început, fiind responsabilă între altele de organizarea activităţii de due diligence şi, ulterior, de asistarea clienţilor noştri în cadrul negocierilor şi activităţilor de finalizare a tranzacţiei, alături de ceilalţi consultanţi ai părţilor.